Egy felejthetetlen est Jókai Annával
Beküldve: 2012.11.24., 03:33:21, Beküldő: tegger
Megtekintve: 12 alkalommal
Megjegyzések: 0 db

A Szentmihályi Esték legutóbbi vendége irodalmi és szellemi életünk Nagyasszonya, a Kossuth díjas Jókai Anna írónő volt.  Noha ezekben a napokban ünnepli az ország az Ő 80. születésnapját, mégis – fáradtságot nem engedve önmagának - végig egyenesen állva, jó másfél órán keresztül tanított minket.


Szavai azt üzenték: bátran vállaljuk a mai élet megpróbáltatásait, mert Isten erejében bízva, de saját erőnkre, kitartásunkra alapozva ki fogunk jönni egyéni és közösségi válságunk gödréből! Az így megharcolt küzdelemmel, kristályosabb személyiségünkkel még följebb is juthatunk, mint ahogy a válság előtti állapotban voltunk.

    Ugyanakkor nem hagyott kétséget: ha fiataljaink ma nem merik vállalni a családban való megszentelődést, a gyermekvállalás csodáját, bekövetkezhet Vörösmarty jóslata a nemzethalálról!

    Allegorikus képben rávilágított arra is, mi a legnagyobb probléma az Európai Unióval: hiába a szép 12 csillaggal ékesített zászló, ha a közepe üres! E jelkép és a mögötte lévő gondolkodók keresztény Európát akartak megteremteni! Csak akkor lépheti  túl jelen szakadékát , ha ebbe a körbe belehelyezzük a láthatatlan, csak az egymás iránt felelős szeretetben kifejeződő, önmagát értünk feláldozó Istent!

    Azt is elmondta: sokszor felteszik neki a kérdést, miért hangsúlyozza felszólalásaiban a hazája iránti szeretetét? Hogy is tehetnék másként? - mondta. Isten harmóniájának egyik csodája a világ sok nemzete. Mindegyiknek külön hivatást adott, kincseket bízva rájuk. Minden egészséges ember ezt teszi a világban. Csak én ne szeressem a hazámat?

    A globalizmus mindent átjáró,önzésre sarkaló szelleme ellenében egyet tehetünk. Mielőtt a megígért utolsó napon beterít minket Krisztus az Ő köpenyével, addig a feladatunk - az Általa meghirdetett - „szeretet globalizmusa” megteremtésén fáradozni! Ezt soha nem adhatjuk fel!

 

    Az előadást és a közel 150 könyv dedikálását követve egy főhajtásra kimentünk Mindszenty bíboros úr szobrához. Egy rövid ima és a himnusz eléneklése után búcsúztunk el Jókai Annától.


 


Petrovics Sándor


 


A Szentmihályi Esték sorozat december 15-én 16 órakor folytatódik.

Meghívott vendégünk: Dr. Lábady Tamás ny. alkotmánybíró, a PPKE: tanára.

Előadásának címe: Törvény a családról, mint az élet bölcsőjéről és védelméről

Európa egyik legkorszerűbb családvédelmi törvényének bemutatása egy hiteles ember által.

Helyszín: 1161Budapest, Templom tér 3. Rákosszentmihályi PlébániaVissza
 

 
Rákosszentmihályi Római Katolikus Plébánia
1161 Budapest, Templom tér 3. Telefon és fax: 405-58-69