Visszapillantás a Kovász Egyesület 21 évére


 
   A Kovász Egyesületet néhai Fülöp Dezső atya 21 évvel ezelőtt azzal a szándékkal hozta létre, hogy az általa megálmodott és megimádkozott katolikus iskola megszervezésén munkálkodjon.
   A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola idén 20 éves.
   Az elmúlt évek munkáját Urbán Gábor plébános atya egy kifejező mondattal így jellemezte:
„Az egyesület a XVI. kerület egészére kiterjedő hitéleti, kulturális és közéleti munkát végez”.
   A Kovász Egyesület alapította a Néri Szent Fülöp Katolikus Iskola Alapítványt.
   Az egyesület hozta létre a Mindszenty Bizottságot. A bizottság tagjaiból szerveződött a Hittel a Nemzetért Alapítvány, mely a bíboros úr szellemi örökségét híven ápolja, azon kívül közadakozásból és önkormányzatunk anyagi hozzájárulásával 2009. október 25-én szobrot állított a főpásztor tiszteletére.
   Irodalmi csoportunk megemlékezéseken, állami ünnepeken gyakran szerepel.
    Csángó gyerekek nyaraltatását idén immár a 14. alkalommal szervezi. Wass Albert örökségének ápolását az író születése napján szintén fontosnak tartjuk.
   Kerületi iskolák számára irodalmi, történelmi vetélkedőket szerveztünk: Itt élned, halnod kell, Széchenyi a legnagyobb magyar, Kincsünk a Biblia címmel.
   A 6. éve folyó Szentmihályi Esték keretében plébániánkra neves előadókat hívunk meg, akik jelentős számú érdeklődőt vonzanak.
   Az „ Ima a hazáért”és az „Ima a magyar családokért” hitvalló rendezvényeket templomunkban tartottuk az utóbbi évek során.
   A templom és az iskola közti kapcsolattartást szolgálja az évenként megrendezésre kerülő farsangi mulatság, melyben egyesületünk aktív szerepet vállal. A Szent Mihály napi búcsú alkalmából 8-10 kerületi iskola közel 400 tanulóját sikerül évről-évre meghívni lakóhelyünk ünnepére.                                                                                                                                                                                                            Az utóbbi három év következetes munkája során sikerült kerületünk egyik fájó sebét begyógyítani, a „Mentsük meg Tóth Ilonka szülőházát” elnevezésű mozgalommal. A mártír medika egykori otthona 2016. október 23-ra jelentős önkormányzati és állami támogatással újjáépült. A Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány kuratóriumában egyesületünk néhány tagja is szerepet vállal/ www.tothilonka56.hu/.
   Budapesten, szűkebb környezetünkben Rákosszentmihályon a római katolikus plébánia hívő közössége - mint hazánkban oly sok felelősen gondolkodó ember-  fontosnak tartja a gyermekek katolikus neveltetésének mielőbbi elkezdését.
A 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Eucharisztikus Kongresszus előkészülete során igazi lelki gyümölcsöt és megfiatalodást jelentene a katolikus óvoda megvalósítása egyházközségünk számára! Ennek érdekében a Kovász Egyesület szívesen vállal feladatot a képviselő testülettel karöltve.
 
   Hívjuk az érdeklődőket és tenni akarókat az alábbi elérhetőségek megadásával:
  
   A programok a www.rakosszentmihaly.hu c. honlapon megtekinthetők.
 
 A Kovász Egyesület 
Székhelye: Rákosszentmihályi Plébánia  /1161. BP: Templom tér 3./
Levelezési cím:                          1161 Bp. Kossuth u. 85.
E-mail cím:                                 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon:                                      06 30 655 92 71
                                                                                                                                                                                                                                                    Petrovics Sándor elnök                                            Budapest, 2017