A Kereszténység második legnagyobb ünnepe a karácsony, amely Jézus Krisztus születésének ünnepe. 1223-ban Szent Ferenc nevéhez fűződik a legelső Betlehem felállítása Olaszországban, Greccióban. A betlehem felállítása mellett a pásztorjáték is az ő nevéhez fűződik.
A fenyőfaállítás később, a XVI.században vált hagyománnyá német területen. Magyarországon csak a XIX.században jelent meg ez a szokás.
Mára a Betlehem állítás, és a karácsonyfa az ünnep elengedhetetlen része, sőt jelképe is. Ezek nélkül nem is tudjuk elképzelni a karácsonyt. Nem csak családi otthonunkat, hanem Isten házát is feldíszített fenyőfákkal öltöztetjük karácsonyi díszbe.
Mint minden évben, idén is meghirdetésre került a karácsonyfa díszítés, és a Betlehem felállítása. Mindig sokan jönnek a hívó szóra. Ebben az évben is advent végén az egyik este gyerekekkel, szülőkkel, fiatalokkal és idősekkel együtt megkezdtük a karácsonyi előkészületeket. Az idei évben 4 gyönyörűszép fenyő érkezett a templomba. Már a fák tartóba állítása is komoly feladat volt. Gábor atya letagadhatná, hogy már a 75 születésnapját töltötte be karácsony előtt, olyan fiatalos lendülettel vezényelte le a hatalmas fák elhelyezését a szentélyben. Amíg az egyik csoport feldíszítette a fenyőket, az új égősorokkal és a horgolt díszekkel, addig a másik csoport a Betlehem felállításával foglalatoskodott, amit az oldalsó fenyők feldíszítésével fejeztek be.
A segédkezők jutalma idén sem maradt el: sokan csodálták meg a munkájuk gyümölcsét. Sokaknak szereztek örömet, hogy a mi templomunk ilyen pompás karácsonyi ruhát öltött Jézus születésnapjára.

Pálszabóné Bakos Andrea